Οι επιπτώσεις του Καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό

Σήμερα στον κόσμο από ασθένειες που σχετίζονται με το Κάπνισμα κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει, και ετησίως για το λόγο αυτό, πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι. 19 Nov 2009 ο κόσμος γιορτάζει την Ημέρα της διακοπής του καπνίσματος.

Κάθε τρίτη πέμπτη του νοεμβρίου κάθε χρόνο στις περισσότερες χώρες του κόσμου σηματοδοτεί την "διεθνή ημέρα της διακοπής του καπνίσματος". Ιδρύθηκε από την Αμερικανική ογκολογική κοινωνία το 1977. το 2009, αυτή η μέρα πέφτει στις 19 νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, τη στιγμή στον κόσμο από ασθένειες που σχετίζονται με το Κάπνισμα κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει, και ετησίως για το λόγο αυτό, πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αν η τάση της αύξησης της κατανάλωσης των προϊόντων καπνού στον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται, μέχρι το 2020 ο αριθμός των που σχετίζονται με το Κάπνισμα των πρόωρων θανάτων θα αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια το χρόνο και μέχρι το 2030 το Κάπνισμα θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πρόωρη θνησιμότητα σε όλο τον κόσμο.

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Εγκεφάλου

Το κάπνισμα αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο διαταραχές των λειτουργιών του εγκεφάλου που προκαλείται από διακοπή της παροχής αίματος.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από το κλείσιμο των αιμοφόρων αγγείων που παραδίδει το οξυγόνο του εγκεφάλου από ένα θρόμβο αίματος ή άλλα σωματίδια.

Θρόμβωση των εγκεφαλικών αγγείων – η πιο κοινή αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό σημαίνει ότι το σχηματισμό θρόμβου (θρόμβος) από το αίμα και κυκλοφορικές διαταραχές του εγκεφάλου.

Μια άλλη αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου στους καπνιστές μπορεί να είναι η ήττα των αρτηριών του εγκεφάλου, που οδηγεί σε ρήξη και αιμορραγία του εγκεφάλου.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Η παράδοση του οξυγόνου στον καρδιακό μυ είναι σε μεγάλο βαθμό διαταραχθεί εξαιτίας του αποκλεισμού της αιμοσφαιρίνης από το μονοξείδιο του άνθρακα από τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό οδηγεί σε σοβαρές βλάβες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Το κάπνισμα αυξάνει την πίεση του αίματος: τα αιμοφόρα αγγεία είναι συμπιεσμένο, αναγκάζοντας την καρδιά να εργαστούμε σκληρότερα. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά διαστέλλεται και είναι κατεστραμμένο.

Το κάπνισμα αυξάνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα. Στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά, έχουν κατατεθεί λίπη, υπάρχει η απόφραξη. Κατά συνέπεια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι καπνιστές κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι 4-5 φορές μεγαλύτερη από τους μη καπνιστές. Εάν κάποιος καπνίζει, έχει υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής αυξάνει κατά 8 φορές.

Η μέση ηλικία των θανάτων από καρδιακές προσβολές 67 χρόνια σε καπνιστές – 47.

Το φως

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι όγκος που προκύπτουν στην επιφάνεια των ιστών του πνεύμονα, περίπου το 90% των περιπτώσεων προκαλείται από παρατεταμένη Κάπνισμα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν δύο ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξήθηκε κατά 60-70% σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα εξαρτάται από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά, το ποσό της εισπνοής του καπνού, και η συγκέντρωση των καρκινογόνο πίσσα και η νικοτίνη στα τσιγάρα. Παράγοντες είναι το ραδόνιο και οι νιτροζαμίνες, που περιέχονται στην πίσσα του καπνού. Τυπικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα: μια επίμονη και επώδυνη βήχας, αιμόπτυση, επαναλαμβανόμενη πνευμονία, βρογχίτιδα ή πόνο στο στήθος.

Τώρα από καρκίνο του πνεύμονα σκότωσε περισσότερους ανθρώπους από ό, τι οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου. Η μέση μείωση στο προσδόκιμο ζωής σε καπνιστές είναι 10 χρόνια.

Επίσης, η μακροπρόθεσμη Κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια πνευμονική βρογχίτιδα (φλεγμονώδης νόσος των κλάδων των τραχεία (βρόγχων) από μια πρωτογενή βλάβη του βλεννογόνου) και το πνευμονικό εμφύσημα (εκφύλιση των ιστών του πνεύμονα), που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή του βρογχικού δέντρου και το τέλος τμήματα του πνεύμονα – κυψελίδες.

Σε εμφύσημα, ο ιστός γύρω από τις πνευμονικές κυψελίδες αλλαγές, γίνονται για προχωρημένους και στο x-ray μοιάζουν με τρύπες στους πνεύμονες. Το κύριο σύμπτωμα του εμφυσήματος είναι η δυσκολία στην αναπνοή και βήχα, αλλά λιγότερο έντονη από ό, τι σε χρόνια βρογχίτιδα. Ο θώρακας γίνεται σε σχήμα βαρελάκι.

Το στομάχι

Μία από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας το Κάπνισμα είναι η διέγερση έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, διαβρώνοντας το προστατευτικό στρώμα στην κοιλότητα και να συμβάλλουν στην εμφάνιση των γαστρικών ελκών. Το πιο κοινό σύμπτωμα του έλκους είναι ο πόνος ή κάψιμο πόνος μεταξύ του στέρνου και τον ομφαλό που εμφανίζεται μετά το φαγητό και νωρίς το πρωί. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες. Επίσης έλκος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό, απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους. Το κάπνισμα επιβραδύνει την επούλωση των ελκών και συμβάλλει στην επανεμφάνιση.

Το πεπτικό έλκος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου. Ο κίνδυνος του καρκίνου στη γαστρική κοιλότητα σε καπνιστές μεγαλύτερη από τους μη καπνιστές.

Τα μάτια

Το κάπνισμα αναστέλλει το μεταβολισμό των ιχνοστοιχείων σε φυτικές τροφές που προστατεύουν το σώμα. Τα μάτια μακροχρόνιος καπνιστής έχουν μια τάση για ερυθρότητα και δακρύρροια. Η νικοτίνη δρα στο οπτικό νεύρο και την κίνηση μυών του ματιού, όταν στένωση των αιμοφόρων αγγείων αλλαγές στον αμφιβληστροειδή, απώλεια της οπτικής οξύτητας, διαταραχές. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε γλαύκωμα, όπως το Κάπνισμα αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση.

kurenie Άκρα

Κάθε έβδομο καπνιστής αργά ή γρήγορα άρρωστος χρόνια αγγειακή νόσο, που επηρεάζει κυρίως τις αρτηρίες των ποδιών, η οποία είναι μια προοδευτική στένωση των αγγείων μέχρι το πλήρες κλείσιμο του αυλού με την παροχή αίματος στους ιστούς που στερούνται.

Της ουροδόχου κύστης

Οι καπνιστές ηλικίας άνω των 40 ετών είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε σχέση με τους μη καπνιστές. Στους άνδρες, ο κίνδυνος είναι 4 φορές υψηλότερη από ό, τι σε γυναίκες. Συμπτώματα – η εμφάνιση αίματος στα ούρα, πόνος στην πύελο, δυσκολία στην ούρηση.

Το λάρυγγα

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του οισοφάγου οφείλεται σε βλάβη στα εσωτερικά κύτταρα. Συμπτώματα – δυσκολία στην κατάποση, πόνος ή δυσφορία στο στήθος, απώλεια βάρους.

Το στόμα

Οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας είναι πιο συχνά στις πλευρές ή στην κάτω επιφάνεια της γλώσσας και στο έδαφος του στόματος. Συμπτώματα – μικρό, χλωμός ή πάχυνση ασυνήθιστα χρώματα στη γλώσσα, στο στόμα, στα μάγουλα, τα ούλα ή τον ουρανό.

Αναπαραγωγικό σύστημα

Η νικοτίνη βλάπτει το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου και την ικανότητά του να τεκνοποιήσει. Με την ηλικία, τη γονιμότητα σε καπνιστές προοδευτικά μειώνεται. Η μείωση του επιπέδου των ορμονών του φύλου και αναγκαία σώμα σε βιταμίνη Ε, καπνός δηλητήρια καταστρέψει τη χρησιμότητα των κυττάρων για τη διαμόρφωση του σώματος του εμβρύου. Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, περισσότερα από 10% των περιπτώσεων σεξουαλική ανικανότητα στους άνδρες σχετίζεται με την υπέρμετρη χρήση του καπνού. Κατά συνέπεια, το επίπεδο της υπογονιμότητας μεταξύ των καπνιστών και των νέων είναι σχεδόν δύο φορές υψηλότερο από το μέσο όρο.

Απογόνους

Ο αριθμός των συλληφθεί τα παιδιά των βαρέων καπνιστών είναι μόνο το 72% σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Καπνού, όπως και μια σειρά άλλων ψυχοδραστικών ουσιών, προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό, γέννηση θνησιγενών. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, ακόμη και λιγότερο από ένα πακέτο την ημέρα καπνίσει τσιγάρα σε 20% αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικού θανάτου στη μήτρα. Περισσότερα bundle – 35%. Η παιδική θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της παράδοσης σε μητέρες που καπνίζουν στη μέση το ένα τρίτο μεγαλύτερη από τους μη καπνιστές.

Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καπνίζουν τακτικά ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, τα νεογνά έχουν λιγότερο βάρος από τους μη Καπνίζοντες, οι μητέρες. Σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, και πιο συχνές στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από την επίδραση του καπνού του τσιγάρου διαλείμματα συμβαίνουν στο μόριο του DNA. Αντιδρά με τα βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κ. λπ.), που είναι άφθονα στον καπνό του τσιγάρου, αλλάζει το DNA δομή. Σε γεννητικά κύτταρα προκύπτουν ελαττωματικά γονίδια. Μεταβιβάζονται στους απογόνους, είναι σε θέση να προκαλέσει διάφορες νευροψυχιατρικές διαταραχές και εξωτερικές παραμορφώσεις. Έτσι, οι απόγονοι του Καπνίσματος πατέρες ανωμαλίες είναι 5 φορές περισσότερα σε σχέση με τα παιδιά των μη Καπνιστών ανδρών.

vred

Σε παιδιά που εκτίθενται σε καπνό, μειωμένη πνευματική ικανότητα, μειωμένη ανάπτυξη του λόγου και ακουστικές περιοχές του εγκεφάλου, την ικανότητα να ρυθμίζουν τα συναισθήματα, να επικεντρωθεί και να κρατήσει την προσοχή. Σύροντας την σωματική και ψυχική ανάπτυξη (ανάγνωση, γραφή, ομιλία), το χειρότερο το παιδί να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα της σχολής.

Όταν το σπίτι καπνίζουν ένα ή και τους δύο γονείς, το παιδί έχει περισσότερα κοινά κρυολογήματα, βρογχίτιδα, πνευμονία, γαστρίτιδα, κολίτιδα, γαστρικό έλκος και δωδεκαδακτυλικό έλκος. Τα παιδιά του Καπνίσματος γονείς είναι επιρρεπείς σε αναπνευστικές λοιμώξεις, αλλεργίες, αρτηριοσκλήρυνση και την τερηδόνα.

24.07.2018